Osnovano Udruženje dijaliziranih i transp. bolesnika FBIH

Osnovano Udruženje dijaliziranih i transp. bolesnika FBIH

Na inicijativu sedam Udruženja i Udruga :

Udruženja/Udruge Kantona Središnja Bosna, Zeničko-Dobojskog , Unsko-Sanskog, Hercegovačko-Neretvanskog, Livanjskog (Kanton 10), Sarajevskog kantona te Udruženja bubrežnih bolesnika iz Gračanice kao predstavnika Tuzlanskog kantona, danas je u Vitezu osnovano Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Bolesnika FBiH.

Na početku samog  zasjedanja Skupštine prisutnima se obratio predsjednik UO UDiT SBK/KSB Tomislav Žuljević kao jedan od inicijatora za osnivanje ove Udruge i ukratko objasnio razloge osnivanja i ciljeve i zadatke nakon osnivanja.

Kao izaslanik Federalnog ministarstva zdravstva osnivačkoj Skupštini je prisustvovala  dr. Lada Sarajlić koja je u svoje osobno ime i u ime  Federalnog ministra zdravstva g. Mesihovića pozdravila osnivanje ove Udruge.

Nakon što su radna tijela izvršila kvalitetnu pripremu osnivačke Skupštine, gotovo sve odluke iz opširnog dnevnog reda  su jednoglasno usvojene.

Donesena je odluka o osnivanju kao i odluka o tijelima upravljanja a to su Predsjednik i dopredsjednici Skupštine, Upravni i Nadzorni odbor.

Za predsjednika skupštine je izabran g. Enes Samarđić iz Unsko Sanskog kantona.

U upravni odbor su imenovani:

  • Muhamed Kadrić ZE-DO kantona
  • Fatima Karaga Livanjski
  • Albert Fazlijaj Unsko Sanski
  • Tomislav Žuljević KSB
  • Hasib Ibrahimović Gračanica
  • Dragan Pervan HNK
  • Drenko Milojević Sarajevski

Nakon pauze na kojoj je izabrani Upravni odbor održao kratki sastanak gdje su jednoglasno za predsjednika UO U DiTB F BiH izabrali g. Tomislava Žuljevića iz KSB, a za dva dopredsjednika izabrani su g. Muhamed Kadrić iz Ze-Do kantona i Hasib Ibrahimović iz Gračanice.

Ovaj prijedlog UO je skupština jednoglasno usvojila.

Nakon što su apsolvirane sve točke dnevnog reda, Skupština je završila rad, a nakon toga je upriličen zajednički ručak.

Inicijativni odbor za osnivanje U DiTB F BiH