Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana bubrega

Centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana bubrega

Sarajevo, 12.03.2017.

CENTRALNA MANIFESTACIJA OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA BUBREGA

Danas je Uduženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH , zajedno sa Udruženjem dijaliznih i trasnplantiranih KS i Donorskok Mrežom KS, organiziralo centralnu manifestaciju u povodu Svjetskog dana bubrega. Tema ovogodišnjeg SDB je Bubrežna bolest i gojaznost- Zdrav stil života za zdrave bubrege.

Tim povodom smo kroz razgovor sa građanima i podjelom prigodnih letaka i brošura pokusali ukazati na opasnost od pretilosti koja je uzrok visokom krvnom tlaku i dijabetesu a koji najcesce dovode do bubrežnih oboljenja. To je bila prilika da ponovo ukažemo na nedonošenje Zakonske regulative koja bi pospiješila i povećala broj transplantacija.

Veliko hvala svim portalima i medijskim kućama koje su ispratile ovaj događaj. Posebno hvala ljekarima sa KCUS koji sun a velikoj hladnoci ponovo bili sa nama. Ipak posebno moramo istaći Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo koji su bili pravi domaćini te su za sve sudionike obezbijedili sendviće, vodu i sokove…hvala od srca. Pripreme za mirne prosvjede su počele!